maandag 21 januari 2013

Steeds Meer Mensen In De Problemen met lening afbetalen

Uit de halfjaarlijkse BKR Kredietbarometer blijkt dat steeds meer mensen moeite hebben om hun lening af te lossen. Inmiddels is dit aantal opgelopen tot 700.000. Een toename van 30.000 in het afgelopen jaar. BKR spreekt van een achterstand of betalingsprobleem als iemand enkele maanden achter elkaar de aflossing en verschuldigde rente niet kan betalen. Opvallend is wel dat het aantal afgesloten leningen afgelopen jaar is gedaald, waar het aantal achterstanden dus is gegroeid.

Maandlasten lening te hoog?

Een grote groep mensen kan de maandlasten omlaag brengen door de looptijd van de persoonlijke lening of het doorlopend krediet te verlengen. Hierdoor neemt de maandlast af. De aflossing wordt namelijk over een langere periode uitgesmeerd. In principe geen wenselijke situatie, omdat er bij een langere looptijd veel meer rente wordt betaald, maar liever langer aan een lening vastzitten, dan de maandlast niet meer (kunnen) betalen. Uiteraard speelt het uitgave patroon ook een belangrijke rol.

Bij een doorlopend krediet kan het verlengen van de looptijd van 5 naar 10 jaar bij een krediet van € 10.000 per maand een maandlastenverlichting opleveren van ongeveer € 100. Is verlengen bij de huidige kredietverstrekker niet mogelijk? Dan is oversluiten naar een andere kredietverstrekker wellicht een optie.

Ook zijn er veel mensen die meerdere (kleine) leningen hebben en daaraan in totaal een behoorlijke maandlast hebben. Daarnaast betalen ze ook nog vaak de hoofdprijs aan rente. Wordt er gekozen voor 1 lening om alle kleine leningen samen te voegen en af te lossen, dan is de rente en maandlast bijna altijd lager.

Aflossingspercentage

Vaak wordt overigens niet zozeer een looptijd genoemd om uit te kiezen bij een kredietverstrekker, maar wel een maandbedrag of percentage van de lening ter aflossing. Bij een lening van € 10.000 en een (dit is standaard) aflossingspercentage van 2% is de looptijd, afhankelijk van de rente, ongeveer 5 jaar. Bij 1,5% aflossing is de looptijd ongeveer 7,5 jaar en bij 1% aflossing is de looptijd ongeveer 10 jaar. De maandlasten zijn dan als volgt:

  •     2% bij € 10.000: € 200 per maand
  •     1,5% bij € 10.000: € 150 per maand
  •     1% bij € 10.000: € 100 per maand.
Read more on HomeFinance.nl

0 reacties: